Sangundervisning   Hvad siger andre   Drengestemmer   Priser


Hvad er stemmeskiftet?

Stemmeskiftet er den periode, hvor din stemme udvikler sig fra drengestemme til mandestemme. Det er helt normalt og en del af den udvikling, du går igennem i puberteten. Det er ikke til at sige, hvornår din stemme begynder at skifte, men for de fleste vil det starte i 12 – 16 års alderen. For nogle drenge sker stemmeskiftet langsomt og gradvist, for andre som et pludseligt skift.

Hvad sker der?

Dit strubehovedet vokser, og du vil få et tydeligt adamsæble. Dine stemmelæber bliver længere, tykkere og stærkere. For at dine stemmelæber kan vokse, er der en øget blodgennemstrømning. Det medfører, at dine stemmelæber er hævede og bliver lidt skrøbelige. Når stemmelæberne er hævede, er det svært at lave en tæt/klar tone. Derfor er det meget almindeligt, at din stemme vil lyde luftig eller hæs.

Tegn på at stemmeskiftet er begyndt:

  • Du kan ikke synge ligeså lyst, som du plejer.
  • Din stemme lyder luftig eller hæs.
  • Du bliver hurtigt træt i stemmen, fx når du råber, skriger eller synger i lang tid.

Hvordan kan det føles?

Stemmeskiftet kan føles på mange forskellige måder. Du kan opleve det som om, det er en helt ny stemme, du skal lære at bruge hver morgen. Ofte er det svært at kontrollere stemmen, og for mange føles stemmen svagere, end den plejer.

Er det farligt at synge under stemmeskiftet?

Nej, det er ikke farligt at synge under stemmeskiftet. Du skal bare være opmærksom på, at din stemme ikke er så stærk i denne periode. Derfor kan du ikke synge i lige så lang tid af gangen.

Er der noget man kan gøre?

For det første er det vigtigt, at du accepterer, at din stemme ikke er, som den plejer. Det bliver meget mindre hårdt for stemmen, hvis du er opmærksom på din kropsholdning, vejrtrækning og støtte. Når du synger, skal du sørge for:
  • at stå godt på dine fødder, undgå overstrakte knæ og undgå at strutte meget med numsen.
  • at du ikke falder sammen i overkroppen eller skubber hovedet fremad.
  • at din mave udvider sig, når du trækker vejret ind. Maven går indad, når du synger/puster ud.

Syng, syng og syng

For at lære dit knæk bedre at kende, kan du prøve at synge en tone i dit lyse leje og glide ned over knækket til dit dybe leje.
Din nye stemme er sej og kan nu nogle andre ting – prøv dem.

Du skal endelig blive ved med at synge!

Hvis du er interesseret i at vide mere om stemmeskiftet, er du velkommen til at læse mit bachelorprojekt "Solosangundervisning af teenagedrenge med stemmeskift".
© Troelsmoerkenborg.dk